Present i futur de les platges del Mediterrani

24/02/2017

En l'última xerrada del cicle Històries del Mediterrani III: la Mediterrània del proper segle Dr. Lluís Gómez-Pujol, investigador del Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB) ha parlat sobre el paper de les platges dins el sistema costaner des d'una perspectiva integral: des dels seus funcions ecològiques, les de protecció i les recreatives; especialment en el cas de les Illes Balears, on les seves costes suposen un reclam turístic molt important. La correcta gestió de les platges precisa del coneixement científic sobre la dinàmica litoral i el balanç sedimentari amb l'objectiu de preservar un recurs natural que genera, a través dels sectors de serveis i de seguretat, beneficis socials i econòmics.

Comprendre l'evolució de les platges gràcies a les noves tecnologies

Els sistemes costaners estan en constant evolució i canvi, subjectes als diferents processos causats per l'onatge, el vent, les variacions del nivell del mar i els corrents. La comprensió d'aquests processos i de la resposta del sistema costaner és important ja que les platges són la primera barrera enfront de les inundacions costaneres. Aquest coneixement permet afrontar els diferents escenaris relatius al canvi climàtic amb el previsible ascens del nivell del mar, que amb tota probabilitat incrementarà els problemes de l'erosió costanera.

Lluís Gómez-Pujol és doctor en Geografia Física i especialista en geomorfologia litoral. Els seus interessos científics s'han centrat en entendre les relacions entre l'onatge i el transport de sediment a les platges, així com en la dinàmica erosiva de les costes rocoses. Com a responsable de la Infraestructura de monitorització de platges de l'ICTS SOCIB, durant aquesta xerrada ha recalcat l'enfocament interdisciplinari d'aquesta infraestructura i la inclusió de les noves tecnologies com els sistemes de videomonitorizació costanera per aprofundir en el coneixement de la variabilitat de la línia de costa. Es converteix així en una eina de gran importància per l'obtenció de sèries de dades temporals continus de forma remota i automàtica.

 Historias del Mediterráneo III - De la paleta de Sorolla al granulómetro láser: Presente y futuro de las playas del Mediterráneo

En la seva presentació, el Dr. Gómez-Pujol ha emfatitzat els beneficis d'aquesta infraestructura, que es capaç de generar productes i serveis que puguin contribuir a la gestió costanera i a la seguretat a les platges, ja que permet que la realització d'anàlisi de riscos i la detecció de zones perilloses per als banyistes o la navegació, com els corrents de ressaca. 

 

Compartir aquesta entrada