Les dones a la nova oceanografía

08/03/2017

Aprofitant que avui 8 de març es celebra mundialment el Dia de la Dona Treballadora, us volem presentar a les dones que formen part de l'equip de l’ICTS SOCIB. Amb això pretenem posar de manifest el seu paper en l'àmbit científic, donant visibilitat a la tasca que realitzen en el marc de la nova oceanografia des de la primera i única Infraestructura Científica i Tècnica Singular de les Illes Balears.

Doctores, llicenciades, enginyeres i tècniques, contribueixen a obrir noves vies en el coneixement del "oceà mar". El SOCIB obté dades físiques, químiques i biològiques que permeten seguir en temps real l'estat de mars i costes, mitjançant el sistema multiplataforma (boies, satèl·lits, embarcacions, planadors autònoms, radars, boies de deriva i un vaixell oceanogràfic). El seu objectiu principal és aconseguir una gestió marina i costanera basada en el coneixement i respondre a les necessitats actuals de la investigació oceanogràfica en el context del canvi climàtic. El seu compromís amb la divulgació i la cultura científica es fa patent a través d'accions de comunicació, divulgació, i educació. En totes elles les dones del SOCIB tenen un paper fonamental:

Paz Rotllán es va incorporar al SOCIB al centre de dades, a través de la iniciativa europea COPERNICUS. Aquest projecte proporciona dades gairebé en temps real a nivell mundial que també poden utilitzar-se per a les necessitats locals i regionals, el que ens ajuda a comprendre millor el nostre planeta i a gestionar de manera sostenible el medi ambient en què vivim. Paz crea materials adreçats a la comunitat científica que afavoreixen la interpretació i la gestió d'aquestes dades provinents dels sistemes multiplataforma que integren el projecte Copernicus.

Eva Aguiar, intenta entendre com canvien els corrents i com es formen els remolins al Mediterrani Occidental i ens explica que "usant dades d'observació i models numèrics, som capaços de predir el temps oceànic de la mateixa forma que ho fem del temps atmosfèric”.

D'altra banda, Emma Reyes, de la infraestructura de Radar d'Alta Freqüència (HF Radar), incideix que "els avantatges que ofereix aquesta tecnologia enfront dels mètodes d'observació convencionals i als satèl·lits, la converteix en una candidata ideal per a la monitorització de les nostres costes" - exposa Emma - "Tesla somriurà en saber que les seves ones de ràdio serveixen per a alguna cosa més que per posar multes".

El passat 11 de febrer ja vam parlar del paper de la dona i la nina en la ciència, on mostràvem els treballs d'algunes estudiants de primària que expressaven la seva intenció de convertir-se en investigadores.

Paz, Emma i Eva, al costat dels seus altres companyes (María Simonet, Ohiana Revuelta, Irene Lizarán, Emma Heslop, Eva Alou, María Antonia Carrasco, Amaya Álvarez, Lara Díaz, Melanie Juza, Immaculada Ruiz, Andrea Carbonero, Sonia Gómara i Ana Bonilla) també han estat joves interessades en la ciència i el mar. A totes elles els dediquem aquest 8 de març.

Compartir aquesta entrada