El Mediterráneo del próximo siglo

03/27/2017

Per conèixer com serà el nostre mar el segle vinent, CaixaForum Palma va acollir la tercera edició d'Històries del Mediterrani, un cicle de tertúlies científiques que ha aplegat investigadors d'institucions de referència internacional en l'estudi del Mediterrani, amb l'objectiu d'entendre'l, posar en valor la riquesa de la seva biodiversitat i reflexionar sobre les mesures de gestió necessàries per garantir-ne la sostenibilitat.

El Mediterrani és molt més que un mar tancat entre tres continents. Les seves aigües han contemplat el desenvolupament de grans civilitzacions i l'esplendor de ciutats immenses que van sorgir de les rutes comercials. Avui dia, el Mediterrani, més enllà de ser un testimoni d'excepció de la història, allotja la diversitat biològica més gran d'Europa i també està sotmès a un tràfic marítim incessant, viu innombrables invasions biològiques, pateix pràctiques no sostenibles de pesca i s'enfronta a continus abocaments de residus. Aquest mar, en què van navegar les flotes de Roma, avui és el de les pasteres i del turisme de masses; un mar al qual se li presenta un futur incert i que requereix accions decidides de conservació.
Amb les intervencions del Dr. Joan Grimalt, professor de recerca del Consell Superior d'Investigacions Científiques i director de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC), del Dr. Damià Gomis, catedràtic en l'àrea de Física de la Terra de la Universitat de les Illes Balears (UIB), i investigador adscrit a l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, UIB-CSIC) i del Dr. Lluís Gómez-Pujol, investigador del Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB), s'ha abordat el paper de la ciència i la tecnologia al servei de la recerca, la gestió i la conservació marina del Mediterrani.

 

El Mediterráneo del próximo siglo

 

REPTES: ELS IMPACTES DEL CANVI CLIMÀTIC I LA GESTIÓ ACTUAL I FUTURA DE LES PLATGES

Els abocaments, la destrucció d'hàbitats i la disminució de la biodiversitat són alguns dels reptes de futur als quals s'enfronta la ciència actualment. Protegir la salut del nostre mar és vital i l'elevada presència de contaminants juntament amb l'acumulació de mercuri al Mediterrani són una amenaça també per a la nostra salut. Un altre gran repte és afrontar els impactes del canvi climàtic. Els models de predicció actuals assenyalen que en el proper segle la temperatura de les seves aigües serà entre 2 i 3,5 ºC més elevada que l'actual i que el nivell del mar serà entre 50 i 80 cm més alt que ara. Uns fets que repercutiran en espècies endèmiques com la posidònia i afectaran la configuració actual del litoral. Per això cal fer una correcta gestió de les platges, que requereix coneixement científic amb l'objectiu de preservar un recurs natural que ens protegeix dels impactes de l'onatge i que genera uns beneficis econòmics i socials.

Davant d'aquests reptes, el paper dels investigadors és crucial per trobar solucions, sempre actuant amb coherència i rigor científic i comunicant els avenços a la ciutadania. En aquest marc, l'Obra Social "la Caixa" impulsa la recerca i la divulgació científica mitjançant el suport a les institucions organitzadores d'aquest cicle, la Delegació del CSIC a les Illes Balears i la ICTS SOCIB mitjançant Medclic: el Mediterrani a un clic, un projecte amb el doble objectiu de potenciar la recerca i apropar les noves tecnologies d'observació marina i costanera a la societat.

 

Més informació:

Jornades «Històries del Mediterrani III

Programa: «Històries del Mediterrani III

Què han de fer els científics amb els problemes ambientals del Mediterrani?

Els impactes del canvi climàtic al Mediterrani

Present i futur de les platges del Mediterrani

 
________________
Gràcies Àngels Garau, divulgadora científica del Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB),  por aqest post per Blog de Caixa Ciencia

 

 

 

Share this entry