Visita el Vaixell Oceanogràfic

Benvinguts al Vaixell Oceanogràfic SOCIB, un catamarà oceanogràfic únic en el seu sector que pertany al sistema multiplataforma d'observació marina i costanera de la ICTS SOCIB.

Característiques

Construït en 2012 en la drassana RODMAN POLYSHIPS de Vigo, el V/O SOCIB compta amb avançades tecnologies i el millor equipament científic per a la realització de campanyes de recerca en el Mediterrani. En ser un catamarà ofereix una navegació molt més ràpida, confortable i estable que la dels grans vaixells oceanogràfics tradicionals. 

Els 24 metres d'eslora del vaixell estan distribuïts en espais molt versàtils i pràctics: la coberta de treball en la qual estem actualment, els dos laboratoris, la sala d'estar i la cuina, 7 cabines amb capacitat per 16 persones i el pont de comandament. 

Coberta de treball

Les principals tasques de mostreig es realitzen en la coberta de treball de popa. Té 60 m2 i accés directe al laboratori des d'on es controlen les operacions. Pòrtics, chigres i grues són capaces de manejar equips de fins a 5.140 kg i les plataformes de popa permeten treballar a nivell del mar.

Un dels instruments més utilitzats en les campanyes és la roseta. És l'encarregada de prendre mostres d'aigua a diferents profunditats i de recollir paràmetres oceanogràfics importants per conèixer el Mediterrani. Els seus 12 ampolles Niskin s'introdueixen obertes en el mar i quan la roseta arriba a una capa d'aigua interessant per a l'estudi, els tècnics li ordenen des del laboratori sec el tancament d'una de les ampolles. I així, amb les 12.

La roseta porta integrada una sonda CTD amb sensors per mesurar: salinitat, temperatura, fluorescència, turbidez, clorofil·la, activitat fotosintètica i oxigen dissolt. 

Connectada al vaixell gràcies al cable coaxial de 3.000 metres que veiem enrotllat en el chigre de babord, la roseta envia dades en temps real a l'ordinador del laboratori sec des d'on els tècnics analitzen el perfil de la columna d'aigua registrat i manen l'ordre de tancament de les ampolles.

Per als investigadors és important conèixer la variabilitat de la temperatura i la salinitat del mar doncs influeix en diferents processos físics com els corrents o en processos biològics com el fresi de la tonyina vermella en el Mediterrani. Igual que la temperatura, la salinitat varia horitzontalment, segons avança el vaixell, i verticalment, segons la profunditat. En el cas de la sonda CTD, la salinitat es mesura segons la conductivitat elèctrica de l'aigua en diferents profunditats fins als 10.000 metres. 

Per a la recollida de mostres de sediments o d'organismes, s'utilitzen altres instruments com la draga i les 9 xarxes MOCNESS (Multiple Opening and Closing Net with an Enviromental Sensing System) que, igual que les ampolles de la roseta, estan programades per obrir-se i tancar-se a diferents profunditats, per recollir zooplancton o altres organismes com, per exemple, les larves de tonyina vermella o els grumers. 

En recollir moltes mostres alhora, aquest tipus de xarxes estalvien temps en la campanya.

 

Laboratori

El laboratori és una zona de treball multiusos de 27 m2 adaptables segons el propòsit de cada campanya. Està organitzat en 2 zones: seca i humida.

En el laboratori sec està el “cervell científic del catamarà”. Conté l'equipament electrònic, informàtic i de comunicacions per controlar el vaixell: 5 ordinadors amb grans capacitats de processament i emmagatzematge de dades cobreixen les necessitats de les campanyes oceanogràfiques. 

Mitjançant les 13 pantalles es realitza un seguiment de la navegació i es visualitzen les dades oceanogràfiques recollits per la roseta-CTD, la sonda, el correntímetre, el termosalinómetro i el fluoròmetre.

En el laboratori humit es reben les mostres i es realitzen les anàlisis preliminars d'aigua de mar amb mesuradors de pH, rampes de filtració i mescladors, entre altres equips de treball.

El termosalinòmetre mesura durant tota la navegació la temperatura i conductivitat (salinitat) de l'aigua superficial. I per mesurar la fluorescència i la clorofil·la el vaixell disposa d'un fluoròmetre.

Zones habitables

La vida a bord del vaixell SOCIB s'organitza a través de torns de treball i descans, ja que en un vaixell sempre ha d'haver-hi gent treballant. 
Aquest catamarà està preparat per desenvolupar campanyes científiques de fins a 7 dies sense realitzar escales. Pot acomodar a 9 tripulants i 7 tècnics i investigadors. Disposa de tres cabines dobles, dues cabines amb capacitat per 4 persones, dues cabines individuals, una àmplia cuina i una zona comuna per a menjador o reunió, 5 condícies amb dutxes i una bugaderia.

Pont de comandament

El pont de comandament, amb una visibilitat de 360º, realitza control dels sistemes de navegació del vaixell. A més integra els controls necessaris per efectuar maniobres amb instruments científics. 

En la consola de direcció es troben el timó que dirigeix el rumb i els controls de les màquines o motors, així com el pilot automàtic i les palanques de comandament de les hèlixs. 

En la consola de navegació es troba el radar, que detecta altres vaixells, altres elements flotants i la línia de costa; el navegador GPS 3D, que estableix la posició exacta mitjançant el senyal de satèl·lit; les cartes nàutiques electròniques, que indiquen les masses de terra, les boies i fars, els molls i els corrents; la ecosonda, que permet conèixer la distància respecte al fons; la corredissa, que indica la velocitat a la qual es navega; el compàs giroscopi, vital per determinar les adreces, i el compàs magnètic, que determina el nord magnètic terrestre.

La consola de comunicacions agrupa aquells sistemes que permeten establir contacte entre la tripulació i amb l'exterior.

Coberta superior

En la coberta superior del V/O SOCIB de 30 m2 es troben diferents equips científics, l'embarcació auxiliar i els equips de supervivència del catamarà (armilles i basses salvavides).

Des de la consola exterior es pot governar el catamarà i tenir el control dels chigres, facilitant les operacions de navegació com les necessitats del treball amb la instrumentació científica a bord. 

Finalment, aquest vaixell compta amb una sala de màquines distribuïdes en els dos patins del catamarà, dos tancs de combustible amb 13.000 litres de gasoil en total, dos generadors elèctrics, tres tancs d'aigua potable amb 1.600 litres en total i planta sèptica completament automàtica per tractar les aigües grises i negres de manera segura i ecològica.

Tot això al servei del bon funcionament d'aquest vaixell oceanogràfic dedicat a l'estudi científic de mars i costes.

Aquí pots conèixer les activitats i les missions del Vaixell Oceanogràfic SOCIB.

 

Infraestructura cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)